-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: november 24, 2009
Inget nollsummespel
Vänner, Matteusevangeliet avslutas med en känd uppmaning: ”Då gick Jesus fram till dem och talade till dem: ”Åt mig har getts all makt i himlen och på jorden. Gå därför ut och gör alla folk till lärjungar: döp dem i … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
9 kommentarer
9 svar till ”Inget nollsummespel”
Gert skrev:
”Vad betyder det? Att alla måste bli kristna? Att alla måste bli katoliker? Med en smula kyrkohistoriskt perspektiv har frågan inget självklart svar”
Först måste man nog ställa sig frågan, vad det konkret innebär att vara kristen..
Vilka mallar finns det att gå på.. Och vilka har fastslagit dessa mallar..
Trosbekännelsen har alltid varit en viktig stomme i kyrkan.
Om man liknar trosbekännelsen med en politisk ideologisk kärna i ett parti.. Så kan man väl fråga sig hur långt åt vänster man vill kompromissa för att kalla sig moderat. Och någonstans så uppstår det en konflikt tror jag.. Alltså styr trosbekännelserna trons grunder..
Om man accepterar det som trosbekännelsen fastslagit, och är döpt i faderns sonens och den helige andens namn. Då bör man ju tolkas som kristen enligt mig..
Och det katolska svaret är ju då:
Det är den katolska kyrkan (universiella) som fastslagit dessa mallar för kristen tro.. Det är även den kyrkans ämbete som fastslagit kanoniseringar för vilka skrifter som skall ingå i bibeln. Människor kommer därför till tro, pga av den kyrka som Kristus startade, med Petrus som ledare.
Allt som utströmmar ur denna kyrka, för människor till Kristus. Det innebär att det finns en massa kristna som är katoliker, utan att själva veta om det.. Det finns bara kristi kropp..
Det är väl en variant..
Sleepaz,
ja det är en variant. Dock sträcker väl sig Knitters artikel längre än så?
Gert Gelotte
Gert,
Det var en lång, intressant text som kräver en hel del av läsaren!
Mitt i artikeln insåg jag att jag nog borde gjort noteringar allt eftersom, jag kopierade ett stycke som jag tycker är belysande:
With his typical imaginative humor, Stendahl describes how such a regnocentric ecclesiology will clarify Christians’ priorities:
“What is the first thing that God asks when God comes to the oval office in the morning? Is it for a printout of the latest salvation statistics of the Christian churches? Or is it a question like: Has there been any progress towards the Kingdom and, by the way, what has the role of the Christians been in that?”xl
Han tänker sig här att Guds huvudtanke med mänskligheten är att skapa sitt Kungarike och att de olika religionerna speglar mångfalden i detta rike, om jag förstår honom rätt.
Det ger ett konstruktivt fågelperspektiv som gör striderna om vem som har ”rätt” onödig. Alla religioner blir i så fall del av en större helhet, även om Knitter främst talar om de tre monoteistiska religionerna med Abraham som gemensam nämnare.
Jag fastnade också för passagerna ut NT där Jesus jämför oss människor med jordens salt och världens ljus. Knitters tanke om jag förstod saken rätt, är att meningen är att vi ska vara en krydda, inte förvandla allt annat till salt.
Med ett sådant perspektiv blir kampen mellan religionerna om vem som tror ”rättast” och vem som är störst rätt ointressant. För att ge något svar på dina frågor.
/Anneli
Anneli,
ofta tänker jag att det är med tro som med kärlek. Man kan säga ”jag älskar dig” på vilket språk som helst. Några språk förstår vi, andra inte. Innebörden förblir ändå densamma.
Gert Gelotte
Gert,
En vacker liknelse, även om du rör dig på ett plan där man, dvs jag, kan fånga betydelsen ett kort ögonblick men inte hålla kvar den.
Jag undrar om vi måste förstå, troligen bygger Gud sitt Kungarike efter en plan som vi inte har förmågor nog att ta till oss. Då blir tilliten och lyhördheten för Gud och varandra det viktigaste. Och innebörden av tron detsamma oavsett språk, precis som kärleken.
/Anneli
Nu kan jag förklara vad jag menar och det underlättar säkert för läsaren.
Jag tror att många ser den egna tron, oavsett om det är kristendom, judendom eller islam, som centrum med Gud kretsande runt sig. Detta gäller givetvis alla mindre delgrupper också som är sitt respektive centrum med Gud kretsande runt sig osv.
Precis som man trodde att jorden var universums centrum till Copernicus heliocentriska världsbild kom i början av 1500-talet.
Vad vi alla borde göra är att sätta Gud i centrum och låta vår tro och de olika samfunden kretsa runt honom. Jag uppfattar det som andemeningen i vad Knitter och Stendahl skriver. Med den kyrkosynen tror jag att det mesta av resonemanget ”vi har rätt och alla andra fel” försvinner och förhoppningsvis allt elände som följer av det.
Värt att notera är att Katolska kyrkan så gott som alltid visat olika sidor. Dominikanen Giordano Bruno (1548-1600) ställde ett oändligt universum mot ariostotelikernas ändliga. Han greps för detta påstående av inkvisitionen och brändes på bål och ses som en martyr för den vetenskapliga friheten.
/Anneli
Anneli
”Jag tror att många ser den egna tron, oavsett om det är kristendom, judendom eller islam, som centrum med Gud kretsande runt sig.”
Så länge någon människa eller någon religion tror att det går att besitta den ABSOLUTA SANNINGEN så länge kommer OFRID att råda på jorden.
// Irène
Irène,
då behöver alltså världens religioner en kopernikansk omvändelse.
Gert Gelotte
… och personer med lika stort mod som Giordano Bruno som gör detta möjligt.
/Anneli