-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: oktober 20, 2009
Rom öppnar dörren för anglikaner
Vänner, NCR skriver idag om Roms planer på att tillåta grupper av konservativa anglikaner att konvertera i grupp och bilda egna, icke terriroriella, stift (personalprelaturer) inom katolska kyrkan. http://ncronline.org/news/vatican/vatican-reveals-plan-welcome-disaffected-anglicans Genomförs planerna kan rimligen samma ”korporativa återförening” bli en möjlighet för konservativa, … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
6 kommentarer
Biskop Anders om ”katolska” hemsidor
På stiftets hemsida låter biskop Anders meddela ”Katolska” hemsidor 2009-10-14 Biskopsämbetet vill göra församlingarna uppmärksamma på att allt fler hemsidor med ordet ”katolsk” i sitt namn öppnat på nätet. Det är i grund och botten kyrkans önskan att det endast … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
4 kommentarer
4 svar till ”Biskop Anders om ”katolska” hemsidor”
Irène,
Jag skulle förstå biskopen om någon kallat sin hemsida eller blogg Katolska kyrkans XXX, men katolsk betyder som jag skrivit tidigare bara att det, förhoppningsvis, står katoliker bakom.
Sedan står det naturligtvis stiftet fritt att länka till de lämpliga, jag hoppas dock att de tagit bort Katolsk observtör!
/Anneli
Vad är fel med Katolsk observatör Anneli? Jag har inte funnit något i denna tidning som inte skulle vara katolskt. Dina uttalanden däremot har jag mer än en gång satt ett katolskt frågetecken efter.
Anneli,
Ja, Biskopsämbetet som Stiftets ledning kan ju länka till vilka sidor dom så vill och bestämmer.
Men jag undrar i så fall vilken kyrkosyn BÄ vill visa att man har, om man så starkt skiljer mellan
åsikter från ledningen och det troende folket? Genom att alltså de senare inte bör kalla sina uttalanden katolskt/katolska. BÄ´s notis är ju i och för sig riktad till församlingarna, men den är publikt publicerad.
Och en enskild bloggare meddelar redan (glatt) att han fått biskopens tillstånd att kalla sig ”God katolik”.
Efter kommentaren från Papisten ovan frågar jag mig om inte BÄ borde inrätta ett eget ämbetsverk med GD och personal, som kan granska hemsidor, meningar, ord och skiljetecken och således bestämma vad som är katolska sådana. Jag kan avstå en promille av min kykoskatt/-avgift till detta behjärtansvärda ändamål. Jag föreslår öppet sökförfarande bland Guds folk till GD-posten och övrig bemanning. Det är viktigt att största möjliga kompetens och kvalité säkerställs för detta verk och dess styrelse.
Krister Janzon
Krister,
Jo, glappet mellan kyrkans ledning och de vanliga katolikerna är problematiskt. Bä har satt sig i en knepig sits nu med detta publika brev till församlingarna. I synnerhet om de ger en del privatpersoner ”lov” att kalla sig katolsk och andra inte
Vad det gäller Katolsk observatör kan jag förstå att Bä är bekymrade över att folk ska blanda i hop det med den officiella kyrkan, dels har man ju faktiskt själva länkat dit och så är en präst involverad.
Med Katolsk vision är det annorlunda, den normalt begåvade surfaren hittar rubriker som: Om oss, manifest osv i menyn och kan bilda sig en uppfattning om gruppen och sajten. Att antyda att människor inte klarar av detta som Bä gör är faktiskt att imbecillförklara surfaren. Jag uppskattar att 11 av 10 inte tycker om att betraktas som mindre vetande, så jag tror inte att Bä:s strategi är så smart.
/Anneli