-
Länkar
-
Senaste inläggen
Senaste kommentarer
- Irene Nordgren om Hbtqi-frågan i olika kyrkor
- Charlotte Åkerlind om Vilka katolska predikanter – läs influencers – anser Stockholms katolska Stift ska stödjas och vilka ska motarbetas?
- Irene Nordgren om Biskop Anders Arborelius ”Får jag frågan att bli påve säger jag ja”
- Irene Nordgren om Svar från biskop Anders
- Gunnar Eriksson om Svar från biskop Anders
Bloggrulle
Meta
Dagsarkiv: oktober 15, 2009
26 oktober – Konfidentiella samtal börjar mellan Heliga Stolen och SSPX
Första mötet mellan Heliga Stolen och SSPX kommer att äga rum 26 oktober “Several months after Pope Benedict lifted the excommunications of four Society of St. Pius X bishops, the Director of the Holy See’s press office, Father Federico Lombardi, … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
14 kommentarer
”Skriv till påven istället” tycker rektor Philip Geister
I Kyrkans Tidning nr 41 skriver rektor Philip Geister ”Om Gelotte och Nordgren har svårigheter med Katolska kyrkans uppfattning om kvinnliga präster borde de skriva till påven och inte till Newmaninstitutet.” ”Att anklaga en teologisk högskola för att den inte … Fortsätt läsa
Publicerat i Uncategorized
5 kommentarer
5 svar till ””Skriv till påven istället” tycker rektor Philip Geister”
Gert och Irène,
Jag tycker nog att det var ett bra svar från Philip Geister. Utbildningen är öppen för alla, män kvinnor, från olika samfund eller kanske inget samfund alls. Det ger en utmärkt grund för diskussioner om t.ex. vem som kan bli präst.
Han har också en poäng i att det inte är Newmaninstitutet som bestämmer vilka som ska vigas präster utan påven. Bättre att arbeta med frågan på annat håll.
Som jag skrivit tidigare vore det heller inte riskfritt för NI att ha en avvikande åsikt vad det gäller kvinnor som präster. Något jag givetvis inte har en aning om i fall de har.
Det blir spännande att de hur NI:s utbildingar kommer att fungera och självklart är det viktigt att följa upp, men ge dem tid.
/Anneli
Anneli,
Philip Geister resonerar som om inte han och Newmaninstitutet vore en del av katolska kyrkan utan bara levererade utbildning.
Men nu är både han och institutet del av en kyrka som diskriminerar kvinnor. Då tycker jag det i högsta grad är befogad att fråga hur det är tänkt att jämställdhetsplanen skall fungera.
Gert Gelotte
Gert,
Alla katoliker är en del av kyrkan och har därmed ett ansvar för hur den utvecklas, det håller jag med om.
Men det är vare sig Philip Geister, du eller jag som beslutar om vilka som får bli präster och vad han säger är att det är bättre att försöka påverka dem som fattar besluten.
Sedan är det, när jag tänker på saken, mindre lyckat av Philip Geister att likna det vid att skylla det dåliga vädret på metrologen.
Som jag sagt tidigare tror jag tyvärr att kallelsen av präster är en synnerligen jordisk och inte himmelsk fråga som det är nu.
Vi kommer knappast att bli överens i den här frågan, men det är ju heller inte det viktiga.
/Anneli
Anneli,
nej vi beslutar inte men vi påverkar i större eller mindre grad. Philip Geister har en mycket viktig position i stiftet. Det vore i högsta grad intressant att få veta vad han tänker om konflikten mellan den jämställdhetsplan han tillställt högskoleverket och den könsdiskriminerande kyrka han tjänar och är en del av.
Gert Gelotte
Gert,
Philip Geister har absolut en viktig position i stiftet och jag hoppas och tror att han använder den till att uppmuntra unga kvinnor att studera, forska och undervisa i teologi. Det är som jag ser det hans ansvarsområde och det blir mycket intressant att se hur NI lyckas med det.
Prästseminariet ligger, så vitt jag vet, inte hos Newmaninstitutet, utan de blivande prästerna läser vissa kurser där. Men frågan om präster bestäms naturligtvis högre upp i hiearkin, fast inte så högt upp dvs av Gud, som jag skulle önska.
/Anneli