Abboten i Einsiedeln vill se reformer

Vänner,

I en predikan tar abbot Martin Werlen i benediktinklostret Maria Einsiedeln i Schweiz upp en rad reformkrav, som kyrkans demokratisering, det obligatoriska celibatets avskaffande och kommunion för omgifta.  Han kritiserar också bristen på mod, visioner och kreativitet i kyrkan och hävdar att kyrkans trovärdighet undermineras när problem sopas under mattan och diskussioner förbjuds.

http://ncronline.org//news/global/swiss-abbot-makes-fiery-appeal-church-reform

Värt att notera är också att abbot Martins predikan välkomnas av den blivande ordföranden i den Schweiz biskopskonferens Markus Büchel.

Gert Gelotte

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

10 svar på Abboten i Einsiedeln vill se reformer

  1. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Ja krav på reformer har nu spridit sig in över Alperna !

    Att en abbot från ett anrikt benediktinkloster i landet Schweiz – som inte införde full kvinnlig rösträtt förrän 1990 – nu går i bräschen för bla kvinnliga kardinaler är inte illa.

    ”Män och kvinnor, unga som gamla kan väljas till kardinaler under en 5-årsperiod och träffa påven var tredje månad i Rom. Detta för att skapa ny dynamik inom kyrkans ledarskap.”

    Jag trycker på ”Gilla” !

    ” Kyrkan krypkör med handbromsen på ” Jag trycker på ”Gilla” !

    ”Att hitta den katolska glöden under askan ” Jag trycker på ”Gilla” !

    Också intressant att höra att abboten och hans kloster står i dialog med såväl SSPX som med Hans Küng som ett sätt att överbrygga polariseringen inom katolska kyrkan.

    Som sagt var. Ofta hör vi kyrkans biskopar och företrädare vilja ingjuta mod och frimodighet bland sina församlingsmedlemmar……

    Men det finns en stor spännvidd i egen frimodighet bland katolska kyrkans biskopar och företrädare ute i världen. En del är mer frimodiga, andra mindre och en del är inte frimodiga alls……….

    // Irène

  2. Gert Gelotte skriver:

    Irène,

    jag törs knappt skriva det, men var inte Katolsk Visions manifest en smula profetiskt?
    Så här formulerade vi oss:

    http://www.katolskvision.se/blog/?page_id=1939

    Gert

  3. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Profetiskt ? Absolut !

    Och ju högre upp i hierarkin budbärarna sitter desto svårare att skjuta dem !

    Alltid lättare skjuta nedåt !

    // Irène

  4. Elisabet Albertsson skriver:

    Ja, faktiskt, min första tanke gick också till Katolsk Visions manifest. Jag minns hur kritiserat det blev, och vi som signerade det blev av en del av våra systrar och bröder så tillplattade – exempelvis ”hur kan ni vara så dumma att tro att biskopar ska kunna väljas på demokratisk väg av lekfolket”… och ”att låta viga kvinnor…det låter ju inte klokt!”

    Liksom abbot Martin Werlen, säger även abbot Peter von Sury (abbot för Mariastein i stiftet Chur i Schweiz) bl a att det är viktigt för honom att frågor som handlar om celibatet, kvinnors ordination, biskopsval mm får utredas och diskuteras. Han kritiserar det slutna systemet i kyrkan: ”A closed system is no longer capable of accepting critique or correction from the outside,” he said.

    Därför skulle det vara bra med en öppen dialog i kyrkan rörande dessa ämnen.

    http://www.praytellblog.com/index.php/2012/12/15/swiss-abbot-harshly-criticizes-church-structures-calls-for-reform-in-the-system-of-naming-bishops/

    Elisabet Albertsson

  5. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Aoropå polarisering inom katolska kyrkan så är det lilla landet Schweiz särskilt intressant.

    Dess valspråk lyder ”Unus pro omnibus, omnes pro uno”.

    En för alla. Alla för en ………

    I Ecône i kantonen Valais i Schweiz grundade 1970 ärkebiskop Marcel Lefebvre sitt första prästseminarium.

    Och i Sursee i kantonen Lucerne i Schweiz föddes 1928 Hans Küng som förmodligen tagit intryck av sitt lands sägner om Wilhelm Tell ……

    // Irène

  6. Irène Nordgren skriver:

    Elisabet

    ”Ja, faktiskt, min första tanke gick också till Katolsk Visions manifest. Jag minns hur kritiserat det blev, och vi som signerade det blev av en del av våra systrar och bröder så tillplattade”

    Ja det var lätt att skjuta på oss, små svensk-katolska extremister häruppe vid Norra Ishavet som satt och tände en eld…..

    Men vi var inte ensamma.

    På många håll runt om i kyrkan har små eldar tänts och nu sprider sig ELDEN och går inte att släcka längre……..

    // Irène

  7. Bengt Malmgren skriver:

    Roligt att det rör på sig.

    Har också just tagit del av påvens jultal till kurian som han höll nu på morgonen. Det handlar mycket om dialog, visserligen mkt om dialog med samhället och mellan religionerna, men samma principer gäller ju för den inomkyrkliga dialogen:

    ”The Church does not, of course, have ready answers for individual questions. Along with other forces in society, she will wrestle for the answers that best correspond to the truth of the human condition. The values that she recognizes as fundamental and non-negotiable for the human condition she must propose with all clarity.”

  8. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    då inväntar vi bara ett brev på stiftets hemsida där biskop Anders uppmanar abbot Martin Werlen att återvända till den katolska tron. 🙂

    Gert

  9. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    Ja det är hög tid att biskop Anders tar initiativ och tar upp frågan om vem och vad som får kalla sig ”katolsk” på Nordiska Biskopskonferensen.

    Ty vet du att snart är det bara länderna häruppe vid Norra Ishavet som kommer att få kalla sig ”katolska.”

    Resten av länderna i Europa kan inte längre påräkna att få göra det.

    Och nu när National Catholic Reporter inte längre är ”katolsk” så kommer kanske Katolskt Magasin snart att bli LEDANDE inom katolska media.

    // Irène

  10. Bengt Malmgren skriver:

    Irène!
    Jag gillar din humor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *