Provokation mot kristendomen ? Inte Pussy Riot snarare patriark Kirill

Präktiga och alltid katolskt – politiskt korrekta tidskriften Signum återger idag nyheten om  italienske religionssociologen Massimo Introvignes synpunkter  angående det ryska punkbandet Pussy Riot .

”Den  italienske religionssociologen Massimo Introvigneär övertygad om, att punkgruppen Pussy Riots aktion i Kristus Frälsaren katedralen i Moskva också skulle vara “mot lagen” i alla länder i väst. När konstnärerna i katedralen “framför en sång med obscena formuleringar mot kyrkan, mot patriarken och mot religionen, då skulle det i vilket land som helst i väst ha betraktats som en överträdelse”, menar Introvigne. ”

http://signum.se/italiensk-sociolog-om-pussy-riot/

// Irène

PS   Pinsamt att Signum utan kommentar  glatt bara återger Introvignes vinkling

”Alla tänkbara provokationer mot kristendomen och kyrkan ses som “ett legitimt uttryck för åsiktsfrihet”.”

Om nu inte den italienske religionssociologen Massimo Introvigne lyckas hålla isär äpplen och päron så borde Signum kunna göra det genom att mer allsidigt belysa vad det hela handlar om.

Genom att glatt bara  återge Introvignes synpunkter  gör sig Signum till tolk för samma uppfattning, vilket om så är fallet  gör att jag skäms som kristen, som katolik.

Kontexten i vilken Pussy Riot lever går inte att jämföra med ”alla länder i väst ” vilket måste tas i beaktande  vid bedömningen av Pussy Riots  ”uppträdande”  i Frälsarkatedralen.    I Ryssland har den kyrkliga makten -genom patriark Kirill  – lierat sig med en stenhård och genomkorrumperad statsmakt (dvs Putin)  på ett sätt som inte förekommer i något annat land i väst vilket gör att Pussy Riots  agerande ska ses som ett desperat politiskt utspel snarare än en attack på kristendomen.   Detta är också Amnestys uppfattning.

Vad ”legitima uttryck för åsiktsfrihet”  beträffar går det inte att jämföra Ryssland med ”alla länder i väst.”   Introvignes synpunkter är LÖJEVÄCKANDE  särskilt som kristendomens dvs den ortodoxa kyrkans högste ledare i Ryssland patriark KIRILL är den som snarare är en PROVOKATION mot KRISTENDOMEN.

Läs min blogg

Patriark Kirill ”Putin en gåva från himlen”

och om skandalen med patriarkens armbandsur av märket Breguet  värt 30.000 dollar

http://www.katolskvision.se/blog/?p=6087

Om hur Pussy Riot får stöd från omvärlden

http://www.katolskvision.se/blog/?p=6757

Det har nu gått så långt med idealiseringen av Putin att en  liten sekt inom den rysk-ortodoxa kyrkan som leds av  Mother Fotina  betraktar Putin som en reinkarnation av aposteln Paulus, ”som innan han blev helgon förföljde kristna precis som Putin gjorde under sin tid som KGB officer.”

http://newsfeed.time.com/2011/10/04/small-russian-orthodox-sect-considers-vladimir-putin-a-saint/

http://www.katolskvision.se/blog/?p=6757

På tal om vad som är provokation mot kristendomen ………..

Nedanstående länk visar patriark Kirill välsigna Rysslands  president Vladimir Putin som ivrigt gör det ena korstecknet efter det andra.

I texten till Youtube läser jag ”Patriarch Kirill prayed for God to help the newly elected head of state in all affairs.”

Med andra ord vill patriark Kirill – medbrottsling till Putin-  och som själv inte drar sig för att ljuga offentligt dessutom  ha Gud som  medhjälpare i att ge den korrumperade Putin  fortsatt carte blanche.

Men kyrkosången är det absolut inget fel på……

http://www.youtube.com/watch?v=6E_TgRPByPo

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på Provokation mot kristendomen ? Inte Pussy Riot snarare patriark Kirill

  1. Bengt Malmgren skriver:

    Amnestys uppfattning att Pussy Riots demonstration mer måste ses som en politisk protest mot patriark Kirills starka liering med den stenhårda statsmakten och Putin än som en attack mot kristendomen är högst rimlig.

    Massimo Introvignes namn dyker då och då upp kommenterande olika saker som har med Katolska kyrkan och religion att göra. Han är inte okontroversiell, och jag undrar hur mycket de som citerar honom känner till om bakgrunden.

    Jag stötte på honom då jag fördjupade mig i sekt-problematik i början av 2000-talet. Han driver ett institut i italien, CESNUR som säger sig vara religiöst obundet och som fördjupat sig i studiet av olika sekter. Ofta har sekterna själva varit positiva till institutet, eftersom dess verksamhet uppfattas som ett försvar. Bl.a. har man försvarat den japanska Moon-sekten och Scientologerna. Institutet är mer inne på att försvara religionsfriheten än att se de negativa effekterna av det vi kallar destruktiva sekter. Bla. är man kritisk till begrepp som mindcontrol och hjärntvätt, eftersom man menar att det saknas vetenskapligt underlag att tala om sådant.
    http://www.cesnur.org/

    Kritik har förekommit mot CESNUR, speciellt från organisationer som hjälper människor ut ur skadliga sekter. Här en länk till en kritisk hemsida:
    http://kelebek.mond.at/cesnur/txt/ces2.htm

  2. Irène Nordgren skriver:

    Bengt

    ”jag undrar hur mycket de som citerar honom känner till om bakgrunden.”

    Varför skriver du inte ”jag undrar hur mycket Signum känner till om bakgrunden.”

    Mitt blogginlägg är ju skrivet inte främst som kritik mot Massimo Introvignes i mitt tycke oseriösa och okunniga synpunkter utan mot katolska Signum som indirekt tycks vilja bibringa sina läsare uppfattningen att man delar Introvignes uppfattning.

    Jag är intresserad av att veta om du stödjer mig i min kritik mot Signum ?

    Helst vill jag att du svarar bara ja E L L E R nej och inte ja OCH nej plus lång förklaring.

    // Irène

  3. Magnus Holmqvist alias Kotten skriver:

    Till Katolsk Vision.

    Gick in på er sida för att kolla om det kommit någa fler inlägg på mitt eget blogginlägg som bl.a. handlade om Irenes argumentationsteknik…(troligen den 10/8) Kan inte hitta det längre, men kommer inte ihåg ämnets rubrik. Censur i efterhand? Det vill jag inte tro… Mer troligt att jag inte hittar det bland alla efterkommande inlägg… Elller? (Ursäkta om jag inte hittar rätt bland alla trådar – annars: skäms!)

    /Mvh Magnus Holmqvist

  4. Irène Nordgren skriver:

    Hej Magnus ”Kotten” Holmqvist

    ”Censur i efterhand?”

    Don’t worry !

    http://www.katolskvision.se/blog/?p=7098

    // Irène

    PS Det finns ingen ”reformrörelse Katolsk Vision.”

    Här kan du läsa vad Katolsk Vision är

    http://www.katolskvision.se/blog/?page_id=2

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Magnus,
    Bloggens layout skulle nog behöva moderniseras. Både inlägg och kommentarer försvinner snabbt, inte från bloggen men från listan som visas och kan vara svåra att hitta.

    Jag uppfattar det som att du känner ett behov av att ange något skäl till att du besöker bloggen. Det behöver du nog inte bekymra dig om, du är i gott sällskap. KV har någonstans mellan 200-900 unika besökare per dygn. 🙂
    Anneli

  6. Thorsten Schütte skriver:

    Hej Irene! Jag uppskattar den öppenhärtiga dialog mellan Dig och Bengt Malmgren, där det är högt i taket. Men då är det bra att inte ställa varandra mot väggen med formuleringar som: ”Helst vill jag att du svarar bara ja E L L E R nej och inte ja OCH nej plus lång förklaring.”. Detta snarast stryper en dialog.
    Jag är inte så insatt i detaljerna hos Pussy Riots aktion. Gjorde de sin framställning i en öppen kyrka utanför gudstjänsttiden (helt OK) eller avbröt de en gudstjänst (vilket vore mindre lämpligt, men förstås inte straffbart)?

  7. Bengt Malmgren skriver:

    Irène!
    Nyhetsurval är alltid subjektivt och man säger något genom sitt urval.

    I detta fall håller jag med om att det vore lämpligt med en kommentar. Jag förstår inte ens varför en enskild italiensk religionssociologs åsikter om detta är av så stort katolskt allmänintresse att det väljs ut som nyhet.

    När det gäller effekten av att publicera nyheten håller jag inte med dig om att det entydigt ger signalen att Signum tycker samma sak. En alternativ tolkning är att man lyfter fram det just för att det är märkligt och att man vill få folk att reflektera, precis som nu gjorts på denna blogg.

    Vet inte vad som händer i Ryssland, men det är ju oroande att kyrkan så lierar sig med makten. Läste om Moder Fotina-sekten också, vilken relevans den har vet jag inte, kanske en liten sekt helt marginaliserad av kyrkan i övrigt, sekten har ju avlägsnat sig långt från sund ortodoxi, och ledarna borde ju vara exkommunicerade. Eller ett tecken på mera omfattande sönderfall inom ryska kyrkan där man inte förmår hålla rågången mot sekterna, eller ser mellan fingrarna för att det stöder lierandet med Putin.

  8. Bengt Malmgren skriver:

    Layout-anmärkning:
    Listan på tidigare bloggposter borde vara längre så att tidigare poster inte försvinner från listan så snabbt.

    Vad som fungera nu är att hovra med pekaren på kalendern uppe till vänster. Datum då något skrivits är blåmarkerade, och när man hovrar över syns i en gul popup-ruta rubrikerna på blogginläggen. Klickar man på resp datum får man fram dessa inlägg i huvudfönstret.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *