Merete Mazzarella skriver en alldeles strålande anmälan i SvD av en avhandling
som belyser moralfilofin genom viss litteratur:
Moralfilosofins litterära vändning
Publicerad: 13 mars 2010, 11.27
Utveckling Skönlitteratur används ofta som redskap för moralisk reflexion. En ny doktorsavhandling belyser bland andra filosoferna Martha Nussbaums och Iris Murdochs syn på litteraturens roll för moralfilosofin.
/Krister Janzon
Jag tycker MM’s anmälan har i vidaste mening med denna blogg att göra:
Den kan bidraga till hur vi fostras och fostrar oss själva till större moralisk medvetenhet.
Ett enda men längre citat:
…
Skönlitteratur förmodas kunna skärpa både den moraliska perceptionen och den moraliska fantasin. Moralisk perception – ett begrepp som mycket används av Nussbaum – kan definieras som den skärpta varseblivning som ska till för att få syn på vad de moraliskt relevanta elementen i en situation är.
Inspirerad av Simone Weil talar Iris Murdoch för sin del hellre om moralisk uppmärksamhet som hon ser som ett mindre självcentrerat förhållningssätt: skillnaden skulle då handla om att den moraliska perceptionen visserligen är riktad mot omvärlden men ändå i hög grad syftar till att göra det iakttagande jaget till en dygdigare människa, medan den moraliska uppmärksamheten snarare skulle innebära självförglömmelse och uppgående i andra.
Moralisk fantasi återigen är förmågan att åtminstone tillfälligt anlägga en annan människas perspektiv – hennes värderingar, rädslor och intressen – för att förstå hur hon tolkar tillvaron. Den som har moralisk fantasi är öppen för skillnaderna människor emellan och för oväntade perspektiv på vardagliga fenomen.
…
Merete Mazzarella är en person jag skulle vilja se och höra mer av i medierna. Gillade verkligen hennes senaste bok ”Resa med rabatt. Om konsten att vara pensionär”. Såg att hon bloggar om just den boken på Seniorbloggen, ett tips! http://bit.ly/cRt4SJ