DAGEN 11 febr
”Under lördagen undertecknade Sveriges interreligiösa råd ett uttalande om religions- och övertygelsefrihet.
– Vi ska tillsammans respektera människors fria val i relation till religion, säger Anders Wejryd, Svenska kyrkans ärkebiskop.”
”Det var under det pågående interreligiösa mötet Interfaith Harmony Festival på Medborgarplatesn i Stockholm som undertecknandet genomfördes”
”Rådet trycker på att religionsfriheten är inskriven i såväl Europakonventionen som i den svenska grundlagen. De menar att staten i ett demokratiskt samhälle har en skyldighet att försvara denna frihet. Alla ska ha samma rätt till att tro eller inte tro.”
”FN har utlyst första veckan i februari som World Interfaith Harmony Week. Anders Wejryd tog initiativ till Sveriges interreligiösa råd, som startade i maj 2010.”
http://www.dagen.se/dagen/article.aspx?id=297470
// Irène
PS Sveriges interreligiösa råd bildades i maj 2010 på initiativ av ärkebiskop Anders Wejryd.
Sveriges interreligiösa råd ska samlas minst två gånger per år, och kan till sitt stöd tillsätta en arbetsgrupp om behovet uppstår. Beslut i rådet kan bara fattas om alla är överens, och inte på andras vägnar. Eftersom rådet inte kommer att ha någon egen ekonomi, ska alla deltagare bära sina egna kostnader.”
”Att stärka friheten till religiös tro och utövning ” i vår tids alltmer pluralistiska samhällen kan i praktiken visa sig vara lättare sagt än gjort.
Senaste tidens debatt kring omskärelse ett exempel.
// Irène
Irène,
Det är lustigt, vi har skrivit varsin blogg om samma ämne. Du med ett mer nationellt och jag med ett internationellt perspektiv. Den här veckan har ju kommit till på initiativ av kung Abdullah av Jordanien om jag förstått saken rätt. Det gläder mig verkligen att det tas initiativ till dialog och fred på många håll, följ gärna länkarna i mitt inlägg, för han skriver klokt.
Det är verkligen hoppingivande att samtalet pågår även här i Sverige, men det räcker inte med bara en vecka. Dialogen mellan (och inom!) religionerna behöver pågå varje dag och överallt.
http://katolskareformvanner.blogspot.com/2012/02/en-standigt-pagaende-dialog-ar-malet.html
Anneli
Och jag har ju nu efter års av granskning av bloggen valt att träda ut ur kyrkan och hänge mig åt buddistiska och stundom islamistiska med en nypa hinduistiska förtecken.
För detta mitt ljus har jag bloggen att tacka. Tack för att jag såg ljuset.
Men mer dialog är dock nödvändigt, jag känner jag inte helt rätt ute ännu, med tiden kommer väl även det?. Jmf ”Vi vill stärka friheten till religiös tro och utövning, både individuellt och i gemenskap” & ”Dialogen mellan (och inom!)”
Tack för att ni respekterar mitt utträde ur den organiserade religionen ”Katolska Kyrkan”.
Inga pessimistiska kommentarer tack, det undanbedes!
Heliga Vishnu/Heliga Buddha bed för min själ!
Max,
Det är nog mig som du riktar dig till eftersom jag är den som hänger på en lös tråd ang utträde o det är jag som talat om organiserad religion.
Om du vill lära känna mig bättre o höja den kvalitativa ribban när det gäller dialog så läs gärna mitt svar till Samuel, inlägget om den övervakande guden.
Hånfullhet är en form av dold aggressivitet som i sin tur är en form av bitterhet. Jag hoppas att du förstår det. Eller betänker det. Råder dig till att lyssna till Samuels ord som ofta ger värme istället för kyla. Vi lever bättre på jorden när vi talar till varandra med värmande ord.
Jag kan dock ha fel i att tro att du anspelar på mig. Men ifall att.
Agneta
Agneta,
Jag tror inte att det är dig personligen signaturen Max riktar sig till.
Jag gissar att vederbörande hör hemma bland de värdekonservativa katolikerna eller rent av SSPX.
Dessa grupper brukar hävda att varje form av ekumenik och religionsdialog är negativt, läs skrämmande. De är heller inte mycket för dialog inom Katolska kyrkan, utan alla ska tro precis som signaturen Max och hans vänner.
Kommentaren uttrycker egentligen vad Max och säkert hans vänner är rädda för och fantiserar om. Nämligen att den som har kontakt med människor av en annan tro eller andra tolkningar av den egna, genast byter till t.ex. islam och hinduism (jag gissar att de två skrämmer just Max mest).
Men om man tror att människor så lätt byter från en religion till en annan, kan man knappast vara så grundad i sin egen, utan ens tro är rätt ytlig.
Anneli
Agneta och Anneli,
Jag tror inte Max är ironisk och sarkastisk mot vare sig Agneta eller Bloggen.
Visst, han skulle kunna vara det, men jag tror det inte. Tvärtom menar han allvar utifrån
en sorg om Katolska kyrkan; han påminner mig i ordval om en annan signatur Jack.
Men vi får låta signaturer vara ifred, när de nu inte vill gå ut under sina namn.
Och be och kunna med säkerhet förmoda att de faktiskt blir saliga var och en på sin tro!
Krister
Jag undanbad mig väl pessimistiska kommentarer dock borde jag väl ha förstått att konspirationsteorier om identitet är vanliga bland bloggens läsare!
Varför är ni inte glada att jag tror mig ha hittat ljuset för denna gång och som har lett mig från Katolska Kyrkan, dock kanske jag hittar tillbaka genom dialog, dock något oklart i skrivande stund.
Hur som helst tycker jag det är tråkigt att ni raljerar över min eventuellt och troliga övertygelse om att då lämna den organiserade religionen för att ha hittat bortåt eller eventuellt hem genom hinduismen, genom Buddha har jag funnit frid, dock kan den genom dialog gå över för att ledas till lutherdomen, fördjupande av dialog skulle dock krävas.
På tal om FSSPX – ni borde läsa Mr. Ababacar Sadikhe Thiams kondoleans rörande ärkebiskopen från den 26 maj 1991.
http://christus.imperat.over-blog.com/article-28857202.html
Tror inte Annelie att de som går på FSSPX mässor har bättre för sig än att föra dialog med dig?
Kaj Engelhart skriver i Kyrkans Tidning
”Under parollen ”Ljus på Medis” upplevde Stockholm något av ett historiskt ögonblick i lördags. Sju världsreligioner gjorde gemensam sak för religionsfrihet och för religionernas ställning i samhället.”
http://www.kyrkanstidning.se/inrikes/historiskt-uttalande-fran-religionerna-i-sverige
// Irène
Max,
Om jag förstår dig rätt går det bra att du raljerar över religionsdialogen, men inte att jag påpekar vad jag uppfattar som dina verkliga avsikter? Det är inte hederligt tycker jag.
Om du inte vill bli missförstådd så får du vara lite tydligare.
Som det nu är uppfattar jag dig som en värdekonseravativ kristen med avsikt att raljera över den interreligiösa dialogen, Agneta tar det du skriver som ett personligt angrepp och Krister tolkar det du skriver bokstavligt att du är besviken katolik som lämnat kyrkan till förmån för hinduism och islam.
Vem av oss har rätt? Eller är det rent av en annan förklaring som är den sanna?
I sista meningen skriver du ”Tror inte Annelie att de som går på FSSPX mässor har bättre för sig än att föra dialog med dig?”
Jag gillar tydlighet så jag ska inte låta dig sväva i ovisshet. Jag tror att SSPX:arna är livrädda för alla former av dialog.
Anneli
Max
Nu har du lattjat färdigt på KV blogg.
I förebyggande syfte berättar jag därför att du fortsättningsvis blir raderad. Därför onödigt att ägna mer tid åt att komponera texter som saknar allt allmänintresse utan enbart uppskattas av upphovsmannen själv.
Mvh
// Irène