Karriärplanering på 800-talet

Historieprofessorn Anders Winroth skrev i gårdagens understreckare i SvD om en ny bok av den amerikanske historikern Erik Knibbs: Ansgar, Rimbert and the forged foundations of Hamburg – Bremen. Knibbs har analyserat Ansgars brev och Boken om Ansgar som skrevs av hans efterträdare Rimbert och ”avslöjar lager efter lager av tillrättalägganden, fantasier och rena förfalskningar i texterna”.

Winroth ger ett exempel på en ren förfalskning som var följden av att Ansgar misslyckats med att missionera i Norden och  i mitten av 840 befann sig i ekonomiska trångmål:

Påven hade 831 utnämnt honom till påvlig missionär och legat i Norden. Men varför hade inte påven passat på att göra honom till biskop och ge honom ett ordentligt stift? Ansgar beslöt sig för att retroaktivt ställa saken tillrätta. Om inte påven hade varit så förutseende då, kunde väl Ansgar nu lägga till några väl valda fraser i påvens utnämningsbrev. Han fabulerade ihop en historia om hur kejsare Karl den store för länge sedan hade drömt om att förlägga en domkyrka till Hamburg, vars biskop skulle ha ansvar för alla som bodde öster om floden Elbe.

Karl hade aldrig haft tid att fullborda planen, och saken hade glömts bort, tills hans son Ludvig den fromme år 831 plötsligt erinrat sig faderns idé och gjort Ansgar till biskop i Hamburg. I Ansgars omformulerade brev bekräftade nu påve Gregorius IV denna upphöjelse. Inget av detta hade faktiskt hänt, men det borde ha hänt, tyckte Ansgar när han ganska klumpigt förfalskade påvebrevet och därmed historien.”

http://www.svd.se/kultur/understrecket/ansgar-gjorde-karriar-med-forfalskat-cv_6664610.svd

Jag har inte läst boken, men stämmer uppgifterna är det en fascinerande bild av en tidig karriärplanering  utan alltför stora samvetsbetänkligheter. Man får också komma i håg att kyrkliga dignitärer under lång tid av Katolska kyrkans historia varit synnerligen intresserade av, inte bara andlig, utan världslig makt och rikedomar. Påvarna och kardinalerna valdes ur den italienska högaristokratin där kyrkan var en karriärväg bland andra.

Anneli

Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på Karriärplanering på 800-talet

  1. Krister Janzon skriver:

    Anneli,
    Jag greps också av denna spännande understreckare,rena medeltida thrillern.
    Du skriver ypperligt om den!

    Ett problem: Länken verkar inte fungera. Vill du ändra själv
    eller önskar du att jag gör det?
    Krister

  2. Krister Janzon skriver:

    Bengt,
    Spännade av Per Beskow!
    Och där finns en korrekt länk till understreckaren.
    Krister

  3. john stenung skriver:

    Ja jag har då alltid haft på känn att det var nåt som inte stämde med Ansgar.

    samma sak med Luther dt är lite fejk där oxå.Tror jag.

  4. Anneli Magnusson skriver:

    Krister,
    Jag har svårt att länka och måste ofta göra om dem flera gånger, men nu ska den fungera.

    Bengt,
    Jag uppskattar att få länkar till andra artiklar, men det vore artigt och respektfullt av dig att kommentera det jag skrivit och inte bara hänvisa till någon annans synpunkter i ämnet!

    Per Beskow börjar med att i ett långt avsnitt upprepa ungefär den information som står i understreckaren vilket känns lite onödigt.
    Sedan försöker han försvara Ansgar enligt linjen ändamålet helgar medlen och alla andra gjorde likadant på 800-talet. Jag håller inte med honom på någon punkt där, för nog tror jag att det även på 800-talet fanns hederliga och ärliga människor.

    Det paradoxala är att påven och hans hov genom seklerna kommit från i synnerhet den italienska makteliten och strävat efter världslig makt och rikedom i lika hög grad som efter andliga erövringar. Men det har också i hela kyrkans historia funnits en äkta tro och fromhet både bland lekmän, präster och systrar. Och Luther som John nämner ville från början komma till rätta med oegentligheter i Katolska kyrkan inte starta en ny!

    Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *