”Skriv till påven istället” tycker rektor Philip Geister

I Kyrkans Tidning nr 41 skriver rektor  Philip Geister

”Om Gelotte och Nordgren har svårigheter med Katolska kyrkans uppfattning om kvinnliga präster borde de skriva till påven och inte till Newmaninstitutet.”

”Att anklaga en teologisk högskola för att den inte driver ens egna kyrkopolitiska uppfattningar är som att förebrå SMHI att de inte ordnar solsken för ens grillparty.”

http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/debatt/skriv_till_paven_istallet_0_11700.news.aspx

I dagens Kyrkans Tidning nr 42

 Konflikten kvarstår

För att slippa svara använder Newmaninstitutets rektor Philip Geister det gamla beprövade retoriska tricket att skämta med en karikatyr av frågan.

Men vår fråga är enkel. Den är allvarligt menad. Och det borde vara möjligt för Geister att besvara den.
Vi försöker igen. Alltså:
Vi har med glädje tagit del av Newmaninstitutets mycket radikala jämställdhetsplan.
Vi konstaterar att planen inte är kompatibel med Katolska kyrkans systematiska diskriminering av kvinnor.
Vi frågar: Hur ämnar Newmaninstitutet och dess rektor Philip Geister förhålla sig till denna konflikt?
Om svar anhålles.

Gert Gelotte
Irène Nordgren

http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/debatt/konflikten_kvarstar_0_11768.news.aspx


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

5 svar på ”Skriv till påven istället” tycker rektor Philip Geister

  1. Anneli Magnusson skriver:

    Gert och Irène,
    Jag tycker nog att det var ett bra svar från Philip Geister. Utbildningen är öppen för alla, män kvinnor, från olika samfund eller kanske inget samfund alls. Det ger en utmärkt grund för diskussioner om t.ex. vem som kan bli präst.
    Han har också en poäng i att det inte är Newmaninstitutet som bestämmer vilka som ska vigas präster utan påven. Bättre att arbeta med frågan på annat håll.
    Som jag skrivit tidigare vore det heller inte riskfritt för NI att ha en avvikande åsikt vad det gäller kvinnor som präster. Något jag givetvis inte har en aning om i fall de har.
    Det blir spännande att de hur NI:s utbildingar kommer att fungera och självklart är det viktigt att följa upp, men ge dem tid.
    /Anneli

  2. Gert Gelotte skriver:

    Anneli,

    Philip Geister resonerar som om inte han och Newmaninstitutet vore en del av katolska kyrkan utan bara levererade utbildning.
    Men nu är både han och institutet del av en kyrka som diskriminerar kvinnor. Då tycker jag det i högsta grad är befogad att fråga hur det är tänkt att jämställdhetsplanen skall fungera.

    Gert Gelotte

  3. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Alla katoliker är en del av kyrkan och har därmed ett ansvar för hur den utvecklas, det håller jag med om.
    Men det är vare sig Philip Geister, du eller jag som beslutar om vilka som får bli präster och vad han säger är att det är bättre att försöka påverka dem som fattar besluten.
    Sedan är det, när jag tänker på saken, mindre lyckat av Philip Geister att likna det vid att skylla det dåliga vädret på metrologen.
    Som jag sagt tidigare tror jag tyvärr att kallelsen av präster är en synnerligen jordisk och inte himmelsk fråga som det är nu.

    Vi kommer knappast att bli överens i den här frågan, men det är ju heller inte det viktiga.
    /Anneli

  4. Gert Gelotte skriver:

    Anneli,

    nej vi beslutar inte men vi påverkar i större eller mindre grad. Philip Geister har en mycket viktig position i stiftet. Det vore i högsta grad intressant att få veta vad han tänker om konflikten mellan den jämställdhetsplan han tillställt högskoleverket och den könsdiskriminerande kyrka han tjänar och är en del av.

    Gert Gelotte

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Philip Geister har absolut en viktig position i stiftet och jag hoppas och tror att han använder den till att uppmuntra unga kvinnor att studera, forska och undervisa i teologi. Det är som jag ser det hans ansvarsområde och det blir mycket intressant att se hur NI lyckas med det.

    Prästseminariet ligger, så vitt jag vet, inte hos Newmaninstitutet, utan de blivande prästerna läser vissa kurser där. Men frågan om präster bestäms naturligtvis högre upp i hiearkin, fast inte så högt upp dvs av Gud, som jag skulle önska.
    /Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *