Hur står det till med yttrandefriheten inom Stockholms stift ?

Hur står det till med yttrandefriheten inom Stockholms stift ?

Frågan har aktualiserats i Kyrkans Tidning under rubrik ”Biskopen bestämmer inte över Katolskt Magasin” av ingen mindre än Stiftets pressekreterare Maria Hasselgren som i nr (39) skriver. Dock felaktigt
”I sin debattartikel rörande utbildningens syfte på Newman-institutet i Uppsala (Kyrkans Tidning 37/09) skriver Irène Nordgren och Gert Gelotte att de inte får publicera artiklar i ”stiftets tidning Katolskt Magasin”.

”För innehållet i Katolskt Magasin ansvarar en självständig redaktion. Vare sig biskopen eller någon annan på biskopsämbetet har något inflytande över det redaktionella arbetet eller de beslut som fattas av tidningen gällande publicering av debattartiklar.”

http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/debatt/biskopen_bestammer_inte_over_katolskt_magasin_0_11530.news.aspx

I veckans nr (40) av Kyrkans Tidning finns tillrättaläggande under rubrik ”Hasselgren part i målet”

http://www.kyrkanstidning.se/ledare_och_debatt/debatt/hasselgren_part_i_malet_0_11599.news.aspx

Inte i Kyrkans Tidning men väl på Katolsk Visions blogg är alltså den plats som den centrala frågan med yttrandefrihet först initierades. Och detta med anledning av biskop Anders uttalande om Katolsk Vision på Stiftets hemsida.

Dock inte mig emot att pressansvariga Maria Hasselgren vill lyfta fram en så viktig fråga som yttrandefriheten inom Stockholms Katolska Stift även i Kyrkans Tidning.

”Vad är egentligen “katolskt” ? Hur ska “katolsk” definieras ?Finns en specifik SVENSK-KATOLICISM som skiljer sig från internationell KATOLSK standard av det slag som man kan urskilja i tex NATIONAL CATHOLIC REPORTER eller THE TABLET eller AMERICA eller på “katolska” bloggar i andra länder. Är det så att yttrandefriheten inom katolska kyrkan skiljer sig mellan olika biskopars stift i världen ?”

http://www.katolskvision.se/blog/2009/09/17/om-katolskt-och-yttrandefrihet-i-olika-biskopars-stift/

Frågorna hopar sig. Vem har tolkningsföreträde på svaren ?

Den slutsats jag drar av förklaringen som Katolskt Magasins nuvarande chefredaktör ger som orsak till att jag och Gert Gelotte är bojkottade från att få skriva i Katolskt Magasin är att svenska katoliker är mer ”sköra” än katoliker i andra länder och därför inte får ”skrämmas” utan måste skyddas extra noga, vilket skulle helga medlet med censur.

// Irène

PS Orden ”sköra” och ”skrämmas” är direktcitat från KM nuv chefredaktör.


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

8 svar på Hur står det till med yttrandefriheten inom Stockholms stift ?

  1. Stormuftin skriver:

    Hej Iréne,

    jag tänkte att du kanske var intresserad av hur ”internationell standard” (i det här fallet amerikansk) bedömer publikationerna du återkommande länkar till.

    http://tiny.cc/6nsZj

    http://tiny.cc/ud5ya

    http://tiny.cc/UeWzn

  2. Irène Nordgren skriver:

    Sorry

    Jag tar allt som sägs från någon som väljer att skriva under signatur Stormuftin som ett skämt.

    Med bästa vilja i världen kan jag inte förmå mig till att tala med en sådan signatur.

    // Irène

  3. Ateisten skriver:

    ”Med bästa vilja i världen kan jag inte förmå mig till att…”

    Ett sant kristet citat!

  4. Gert Gelotte skriver:

    Vänner,

    hmmm. ”internationell standard”? Skulle ett extremt konservativt avståndstagande från en mycket måttfull tidskrift som The Tablet vara uttryck för internationell standard?

    Gert Gelotte

  5. Anneli Magnusson skriver:

    Gert,
    Internationell traditionalistiskt standard, vilket nog är det samma som allmängiltigt i en traditionalists ögon. De har ju väldigt svårt att acceptera andra synsätt än sitt eget.

    Irène,
    Egentligen är frågan om du och Gert behöver bry er så mycket om i fall ni blir publicerade i KM eller inte? Ni når gissningsvis fler läsare genom Kyrkans tidning och Dagen och sedan har ni ju denna sajt.
    /Anneli

  6. Anton B skriver:

    The Tablet, måtfull? Moahahahahahahaa hihihi… mihihihi huhuhu… ursäkta mej, ”vänner, måste nog ta min medicin. Hihihi hi…

    ”De har ju väldigt svårt att acceptera andra synsätt än sitt eget. /Anneli” – MOAAAAHAhahahahähaa håhåhåhihi… jag dööör…

  7. Irène Nordgren skriver:

    Anneli

    ”Ni når gissningsvis fler läsare genom Kyrkans tidning och Dagen ”

    Ja, det är paradoxalt. Katolskt Magasin ville genom en bojkott förhindra att mina och Gerts åsikter fick spridning. Men aldrig har vi fått en sådan spridning som EFTER bojkotten via Kyrkans Tidning och Dagen.

    Jag har dock tidigare av hänsyn och lojalitet valt att inte berätta om bojkotten i Kyrkans Tidning utan bara på bloggen.

    Och vad händer ?

    Självaste pressansvariga lyfter in bojkotten i Kyrkans Tidning men med så felaktiga påståenden så hon ”tvingar” fram förtydliganden från vår sida som samtidigt avslöjar maktpositionerna mellan olika katolska aktörer.

    // Irène

  8. Anneli Magnusson skriver:

    Irène,
    Ja, vad ska man säga?! Vill stiftets ledning och anställda absolut sätta krokben för sig själva och framstå i ofördelaktig dager är det inte mycket någon utomstående kan göra åt det.

    Men det ger förstås pluspoäng till dig och Gert att ni inte drog fram att ni är bojkottade av KM i övrig media.
    /Anneli

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *