Goda kunskaper i historia, inte minst religionshistoria, är ett botemedel mot mycket elände som rasism och främlingsfientlighet. I katolska sammanhang skulle det vara en hjälp för att komma till rätta med t.ex. de bakslag inom ekumeniken och ännu mer den interreligiösa dialogen vi ser nu. Med en djupare förståelse för hur lika människor tänkt och trott genom tiderna, oavsett var man bor eller vilken religion man omfattar, blir det mindre intressant att tänka i banorna vi och dem.
Jag blev därför mycket uppiggad när jag nu på morgonen läste Karl Steinicks understreckare i SvD om Oxfordhistorikern David Abulafias bok The great sea: A human history of the Mediterranean som behandlar området runt Medelhavet från forntid till nutid. Redan i ingressen kan vi läsa att ”mångfalden, rörligheten och de täta förbindelserna har gjort trakterna kring Medelhavet dynamiska och kulturellt produktiva.”
Längre ner i artikeln skriver Steinick: ”När spanjorerna slutligen intog även Granada, den sista muslimska utposten norr om Gibraltar, medförde det utvandring mot söder och öster av såväl muslimer som judar. Detta innebar slutet för al-Andalus, där muslimer, judar och kristna under gynnsamma tider hade samverkat i skapandet av en kulturell miljö med stor betydelse för medeltidens intellektuella liv.” Människor från olika religioner har alltså inte levt bredvid och oberoende av varandra, utan samverkat och tillsammans skapat grunden för kommande utveckling.
Av artikeln framgår också att intresset för att göra gränsöverstigande studier har ökat på senare år och det är verkligen välkommet. Historiekunskaperna är häpnadsväckande dåliga hos många människor. Jag har t.ex. mött ett antal katoliker som inte vill kännas vid något annat inflytande på kristendomen än det judiska. Där finns en stor pedagogisk insats att göra, men jag är lite tveksam till ambitionsnivån hos katolska ledare på den punkten.
http://www.svd.se/kultur/understrecket/havet-i-mitten-har-lockat-och-ingett-fruktan_6450644.svd
Anneli Magnusson
Faktum är att det inte är kompetensen som saknas här i landet, de tre professorerna Anders Piltz, Ritva Jacobsson och Magnus Nyman skulle hur lätt som helst kunna fylla i kunskapsluckorna om hur mycket gemensamt religionerna som växte fram runt medelhavet har. Inte minst hur antikens Rom påverkade och påverkar kristendomen. Goda berättare är de alla tre, så kristendomens framväxt – hela historien, från dem vore något att se fram emot. Kanske är det så enkelt att ingen bett dem om det? I så fall gör jag det nu.
Anneli
Anneli
När det gäller reformer inom katolska kyrkan så räcker det inte enbart med kompetens utan det måste också finnas motivation, mod och god vilja att AKTIVT använda sin kompetens till att påvisa hur kunskaperna kan och SKA användas till förändringsarbete istället för att FÖRSVARA status quo.
När det gäller den lärde Anders Piltz så använder han sin kompetens snarare till att motarbeta reformer. Det var han som mycket negativt tog på sig rollen att presentera Memorandum för svenska katoliker och alla andra Signums läsare. Och det en professor säger väger tungt oavsett vad han säger.
När det gäller professor Ritva Jacobsson- som presenterade Memorandum i Katolskt Magasin – så ”glömde” hon nämna att Memorandums undertecknare också ömmade för ”samkönat partnerskap”
Och när det gäller professor Magnus Nyman, gift 4 barnsfar TILLIKA katolsk präst, så satt han i TV soffa förra året och lovprisade celibatet som en gåva och framhöll Jesus som celibatär.
Även Anders Piltz är en fd gift man med 2 barn.
Läs gärna min blogg om Magnus Nyman förra året
http://www.katolskvision.se/blog/?p=572
// Irène
Anneli
Om det är någon jag skulle önska som undervisare i Stiftet så är det sr Madeleine Fredell.
Den KOMPETENS, det mod, den motivation och den goda vilja hon visade när hon
”rättade till” ” Anders Piltz i Signum betyder oerhört mycket för mitt bibehållna förtroende för Stockholms katolska stift.
// Irène
Irène,
Nej, det kanske inte var en så bra idé vid närmare eftertanke. Risken är att det blir för mycket begränsningar.
Egentligen vore det faktisk bättre om någon som t.ex. forskar om antiken, tog sig an saken. Varför inte som en artikel i någon av de stora tidningarna SvD eller DN?
Man behöver inte vara troende för att fascineras av att den romerske kejsaren var förebilden för påven, senatorerna för kardinaler, vestalerna för nunnor osv. Det lockar säkert även allmänt historieintresserade.
Inom parentes sagt, det var inte kompetens i största allmänhet jag var ute efter, utan specifikt för det här området.
Anneli
Irene,
Tack för att du inte smörjer krås!
Agneta
Men snälla Agneta du får inte beskylla mig för att smörja kråset med professorerna Piltz, Jacobsson och Nyman eller någon annan!!! Det skulle jag ALDRIG göra 😉
Det var inte heller min tanke att smöra för dem, som jag förmodar var vad du egentligen menade.
De har kompetensen, de är utmärkta berättare, sedan är det en annan sak om det är bekvämt för dem, i synnerhet Piltz och Nyman, att ta sig an ämnet.
Slutligen är jag inte så säker på att mina positiva förväntningar är lättare att tackla än Irénes kritik…
Anneli
Anneli och Agneta
Jag har ytterligare några reflexioner.
På vilket sätt religion utövas har mer med psykologi och personlig läggning att göra än man tror. Och därför svårt att ändra enbart med saklig information.
Om vi håller oss till katolskt religionsutövande, så är jag inte övertygad om att lärda professorer tex kan ändra på kejsarkulten runt påven genom att historiskt BEVISA att kulten har romerskt ursprung.
Människomassorna på Petersplatsen nedanför Pontifex Maximus balkong skulle bara säga
Who cares ? Det finns miljoner och åter miljoner katoliker som VILL ha en kejsare till påve.
OAVSETT var kejsarkult har sitt ursprung.
Likadant är det med katolskt mässfirande.
Tridentinsk pontifikalmässa med horder av präster i spetsgarnityr, garaterat fri från kvinnors närvaro vid altaret, tjockt med rökelse och latin så långt örat når.
Det finns ett behov och kommer alltid att finnas ett behov av pompa, ståt och kvinnodiskriminering hos vissa människor. Allt beror på vilken TYP av människa du är och tycke och smak.
Att börja argumentera om vad som hör till urkristendom och vad som tillkommit genom romerskt hovceremoniel tycker många är helt irrelevant.
Den lärde latinprofesorn Anders Piltz som vet vad som är vad är tex Stiftets främste pådrivare av tridentisk mässa.
// Irène
Irène,
Visst finns det de som inte vill förstå och inte bryr sig. Men jag är övertygad om att många människor inte vet hur religionerna vuxit fram, men skulle bli fascinerade av det om de fick en chans.
Jag tror rent allmänt på att, så långt det är möjligt, ha en positiv inställning och väcka intresse, försöka med andliga tänjövningar osv. Polemik är tyvärr nödvändigt ibland, men kan jag så undviker jag det, eftersom det i allmänhet leder till låsta positioner. Låsningar som sedan är väldigt svåra att komma ur.
Anneli
Anneli,
Jag kan inte veta om du smörar eller ej. Det finns vanligt folk och doktorander och docenter som vet mkt. Man behöver inte ha en proferssorstitel för att vara något.
Att rada upp tre sådana luktar i mitt tycke som ett salongsfrieri och det tycker jag är synd med tanke på att den hierarkisugna RKK fruktar fotfolket… såsom alla icke demokratiskt styrda länder och rörelser gör.
Att de är duktiga berättare är bra men som sagt katoliker blir ofta som förbytta så fort det gäller en professor som uttalar sig och det är naturligt om dessa samtidigt känner sig gentemot dem som barn med en liten daddy (prelaten) och en stor Daddy (biskopen) och en jättepapa (påven).
De som väcker en sådan stor beundran och underdånighet behöver inte vara rena i det kristna sinnet utan kan medvetet eller omedvetet njuta av makt och därmed använda sig av tvivelaktiga metoder/handlingar.
Det är som Irene skriver VERKLIGEN dax att vi blir vuxna och i det ständigt på vakt gentemot maktbegärets lurighet inom oss själva och i det vill vi vill reformera. Reformer slutar nästan alltid med att maktbegäret hos de enskilda reformarbetarna blir till en ny icke demokratisk realitet, det om något har historien visat oss.
Det enda som kan hjälpa oss att bli fri detta olyckliga kollektiva mönster är att vara vaksamma mot det och minnas Pauli ord om att vi i Kristus ”är varken slav eller herre”.
Allt gott Anneli, Agneta
Agneta,
Du har helt rätt i att vi ska sträva efter att komma bort från elitismen och fixeringen vid hög social status som finns i Katolska kyrkan!
Jag föreslog helt enkelt tre personer jag visste skulle kunna göra en insats, om de vill och det är som sagt en helt annan sak. Men det finns säkert andra, mindre kända forskare som skulle göra det väl så bra.
Anneli
Fast det skulle ha sina fördelar om någon/några av auktoriteterna i kyrkan redde ut begreppen. Det blir liksom svårare att avfärda det då…
Annars skulle en person som Jonas Gardell kunna skriva en ”Om kristendomen”. Jag har precis börjat läsa ” Om Gud” som jag skam till sägandes inte läst tidigare. Titeln borde nog vara ”Om våra Gudsbilder” för det är ju egentligen det vi hela tiden diskuterar. Boken är mycket bra och intressant, så det blir nog ett inlägg utifrån den så snart. Bara en sådan sak som vilka olika behov när det gäller Gud som nomadfolk respektive lantbrukare har är spännande.
Anneli
Anneli och alla.
Treenigheten och antikens synkretism är ett outtömligt ämne.
Den delvisa överensstämmelsen mellan kristen religion (den ursprungliga) och vissa mytologier tror jag i första hand har att göra med förekomsten av mytiska universaler, att det finns gemensamma arketyper ”nedlagda i/evolverade fram i” den mänskliga hjärnan till följd av (miljoner år av) interaktioner med varandra, övriga naturen, men inte minst med imaginära gudomligheter.
Framförallt tycks kombinationen av att kunna se bortom den synliga världen och utövandet av den fria viljan försätta de flesta människor i en ofrånkomlig konflikt mellan rätt och fel, som resulterar i en livslång brottningskamp med de gudomliga storheterna gott och ont. Att ha ett levande samvete tillhör vår unika mänsklighet.
Allt detta följer ur förmågan till moraliska val och det skuldmedvetande som kommer av att ingen lyckas leva upp till sina höga ideal, de av gudarna ingivna; ingen känd kultur är i avsaknad av en eller många gudomliga dimensioner, ”överjag” är en freudiansk uppfinning, om än träffsäker.
Ingen har bättre hjälp att ge den kämpande människan än Jesus, men därmed inte sagt att ett levande samvete inte kan räddas och vidmakthållas av andra religioner, politiska ideologier eller av humanistisk ateism (se DN-debatt idag där prästen Annika Borg gör gemensam sak etiskt sett med Humanisternas Christer Sturmark).
Jag tror att kristendomen står och faller med de tre centrala trossatserna att en gudomlig skapelseakt ägt rum, att Jesu död var en försoningshandling och att andeutgjutelsen födde Kyrkan. Om man inte uppfattar dessa händelser som verkliga, finns inga skäl att känna tillit till någon sorts biblisk gudom, inga skäl att vara kristen.
Om ingen Gud finns som älskar oss, finns heller inget moraliskt imperativ att älska varandra. Inte heller finns någon grund för universalism; denna följer ju ur trossatsen att Jesus gick i döden med mänsklighetens samlade synd och skuld och begravde den i dödsriket, i glömskans hav.
Kan någon visa mig någon ideologi som står för en djupare humanism än den sant kristna? I Jesu passion visar Gud att varje människa har ett absolut värde. Detta faktum gör kyrkornas förräderier mot Gud och människor så mycket värre, syndafallen så mycket djupare.
Samuel.