Lyssna till dagens Människor och Tro. Avsnittet heter ”Katolskt kyrkouppror”
Utomordentlig beskrivning av läget av Gerhard Kruip – professor i etik vid fakulteten i Mainz och talesperson för de teologer som undertecknat Memorandum och journalisten och Vatikanspecialisten John L. Allen.
” Professor Gerhard Kruip vid universitetet i Mainz, ser paralleller mellan uppropet och revolutionen i den arabiska världen:
– Människor har tappat rädslan och börjat prata och protestera. Auktoritära regimer, dit också kyrkan räknas, fungerar bara om människor är rädda. Kyrkan har inga vapen för repression som en stat, men i ett modernt samhälle kan människor lämna kyrkan. De som är kritiska och som kan driva på reformer försvinner, vilket är katastrofalt, säger Gerhard Kruip i Människor och tro. ”
”Gerhard Kruip pekar på flera faktorer som lett till den nuvarande krisen inom katolska kyrkan. Förra året uppmärksammades hur pedofilfall hanterades under den tid då nuvarande påven var ärkebiskop i München. Året innan upphävde påven exkommuniceringen av brödraskapet SSPX . Det här väckte frågor särskilt här i Tyskland om kyrkan fortsätter linjen efter andra Vatikankonciliet eller inte säger Gerhard Kruip.”
”Det finns en rädsla att kyrkan vill gå tillbaka till före andra Vatikankonciliet som ju SSPX vill. Vi är därför mycket oroade för kyrkans framtid. Det finns frågor som hängt med i 40-50 år som inte är lösta. Tex celibatet, kvinnliga präster och erkännandet av homosexuella relationer. Dessa frågor diskuteras mycket bland teologer men kyrkan rör sig inte. Den vill inte föra dialog med teologerna. Vi anser att om vi ska fortsätta att tro på vår kyrka så måste den förändras. Som teologer har vi ett ansvar.”
”Om kyrkan inte reformeras kommer den att reduceras till en liten grupp med fundamentalistiska katoliker. Kyrkan är redan i dag på väg att förlora sin relevans. Utträdena har fördubblats i Tyskland och antalet besökare i mässorna minskar. Många går i inre exil. De känner avstånd till kyrkan. De tror inte att den har en framtid. De har resignerat. Efter deklarationen har vi fått mycket feed-back. Människor säger att de fått ett nytt hopp om att kyrkan kan reformera sig själv. ”
”Påven har som mål att minska sekulariseringen i Europa. Flera av förslagen i deklarationen skulle – i varje fall enligt konservativ katolsk uppfattning – leda till ytterligare sekularisering. Men det är fel. Det är omöjligt att gå tillbaka till ett traditionellt konservativt kristet samhälle. Friheten skulle vara för begränsad. Vi behöver sekularisering för individens fria val. Kyrkan måste hjälpa folk att leva sin tro i kyrkan samtidigt som de lever i ett modernt sekulariserat samhälle. Kyrkan måste vara följsam och moderniseras så att gapet till samhället inte blir för stort.”
John L Allen säger
”Tyska teologer är kända för att vara progressiva och reforminriktade.”
”Om inte innehållet överraskar så är det relativt öppna svar som kommit från de tyska biskoparna överraskande. När deklarationer skrivits förr så har biskoparna snabbt fördömt dem. I det här fallet säger de att de är redo att samtala omkring teologernas förslag. Det visar att det finns ett nytt klimat i varje fall i Tyskland. Biskoparna inser att deras trovärdighet och auktoritet har skadats av de sexuella skandalerna. De försöker vara försonande och öppna. Men John L Allen tror inte att det blir förändring i frågan om kvinnliga präster och synen på homosexualitet. ”
”Men däremot kan teologerna få framgång i frågor om ökad demokrati och lekmannainflytande i kyrkan.”
”Auktoritära regimer fungerar bara om folk är rädda ” säger professor Gerhard Kruip.
http://sverigesradio.se/sida/default.aspx?programid=416
// Irène
PS Framgång i demokratifrågan i kyrkan är första steget för framgång i övriga frågor som Memorandumet för fram.
Jag bedömer att det svårligen kan vara riktigt att påstå att detta är nytt. Radikaler har alltid försökt. Men sällan lyckats i det långa loppet.
Jag hoppas att även denna gång Gud må sanningen stå bi.