Philip Geisters ”instinkter”, Edward Blom och ” hundra hungriga tonåringar ”

I senaste numret av Signum kommenterar Philip Geister  Teologikommissionens    ”nyutkomna ” dokument  ”SENSUS FIDEI – IN THE LIFE OF THE CHURCH”  från juni månad i år.

Philip Geister skriver

”Den påvliga internationella teologkommissionen använder bilden av ”instinkt” i ett nyutkommet dokument för att förklara hur troende människor gör när de intuitivt skiljer mellan tro å ena sidan och vidskepelse, den allmänna opinio­nen eller teologiska konstigheter å andra sidan.”

”Men nu förhåller det sig så att ordföranden för den internationella teologkommissionen – som har författat det föreliggande dokumentet – är kardinal Ludwig Müller. Müller är också chef för Troskongregationen. Ska man därför vara rädd att dokumentets innehåll är styrt av kongregationens intressen, att det är ett sätt att understryka Vatikanens tolkningsföreträde i trosfrågor? Överraskande nog är dock läroämbetets mandat över de troende ett sidospår i utläggningen. Det mest radikala som påstås här är att de troende ska ”vara beredda att lyssna” (§ 97), ett önskemål som knappast kan upplevas som orimligt. I övrigt är dokumentet en reflektion över hur denna trons instinkt egentligen fungerar i praktiken, vilka skyddande mekanismer den behöver och hur man kan upptäcka dess närvaro – eller frånvaro.”

http://signum.se/trons-instinkt/

Jag skrev om dokumentet i somras Sensus Fidelium och urskillningens gåva och konstaterade då att

Inom katolska kyrkan kan såväl kvinnliga som manliga lekmän ha åsikter i tros-  och lärofrågor – som i bästa fall IGNORERAS  och i sämsta fall BESTRAFFAS – men BESLUT i tros-  och lärofrågor  får  alltid UNDERFÖRSTÅTT enbart tas  av VIGDA ÄMBETSMÄN.

Vidare insåg  jag ”INSTINKTIVT” att något inte står rätt till om en katolsk TEOLOGIKOMMISSION år 2014 efter Kristi födelse består av 28 män och 2 kvinnor.

Jag undrade redan i somras hur det förhåller sig med relationen mellan katolska teologers  VETENSKAPLIGA FRIHET och LÄROÄMBETETS  DOKTRINÄRA  påbud ?   Ofta är sådant som inte avhandlas   lika intressant som det som kommenteras  i en text.  I såväl Teologikommissionens dokument som  Geisters Signumartikel  lyser frågan med sin frånvaro………

Geisters skriver  ”Överraskande nog är dock läroämbetets mandat över de troende ett sidospår i utläggningen.”

Min ”instinkt” säger snarare  ……….. INTE överraskande alls.

Men som synes är människors trosmässiga ”INSTINKTER” olika. Philip Geisters ”instinkt”   störs överhuvudtaget inte av könsfördelningen inom Teologikommissionen.  Philip Geisters ”instinkt” störs inte heller av att Müller (som enligt Geister står som upphovsMAN )   inte lever som han lär i dokumentet.  När man inte gör det så kan man alltid dölja sin dåliga praxis i en överdrivet tjusig lära…….

Müller LÄR  att

”the magisterium has to be attentive to the sensus fidelium, the living voice of the people of God. Not only do they have the right to be heard, but their reaction to what is proposed as belonging to the faith of the Apostles must be taken very seriously, because it is by the Church as a whole that the apostolic faith is borne in the power of the Spirit.”

Med tanke på hur illa Müller i egenskap av prefekt för Troskongregationen betett sig mot ordenssystrarna i LCWR, mot Roy Bourgeois mfl så framstår hans dokument som  ett hån mot  ”the people of God .”

http://www.vatican.va/roman_curia/congregations/cfaith/cti_documents/rc_cti_20140610_sensus-fidei_en.html

Men det tycker förmodligen inte Philip Geister  som kommer till följande PINSAMMA slutsats i sin analys som säger en hel del om hur en tongivande jesuit i Stockholms katolska Stift tänker……..

”Men sensus fidei är ändå något annat. På samma sätt som Edward Blom är en pålitligare tolk i fråga om vad som kan räknas som god mat än hundra hungriga tonåringar är det också i tron oftast snarare en minoritet i kyrkfolket som har begåvats med sensus fidei och inte nödvändigtvis det största antalet kyrkbesökare. Ger sensus fidelium då uttryck åt katolsk elitism? Ja, om man så vill.”

Philip Geister  tycks alltmer representera en KYRKA VON OBEN.  Att  Svenska Kyrkans ärkebiskop Antje Jackelén  i somras firade 1000 årsjubileum av sitt ämbete reagerade Philip Geister ”INSTINKTIVT” mycket negativt på.

Philip Geister SJ vs Anna Karin Hammar

// Irène

PS Sedan Teologikommissionens dokument Sensus Fidei utkommit har dess kvinnliga medlemsantal  utökats med 3  kvinnor och sammansättningen är nu 25 män och 5 kvinnor istället för 28 män och 2 kvinnor. Medlemmarna utnämns för 5-års perioder.

http://vaticaninsider.lastampa.it/en/the-vatican/detail/articolo/francesco-francisco-francis-mueller-36493/

3  kvinnor till vart 5 år innebär att (om jag räknar rätt ?)  om ca 15 – 20 år på 2030 talet kan det vara lika många kvinnor  som män  i Teologiska Teologikommissionen……..


Det här inlägget postades i Uncategorized. Bokmärk permalänken.

3 svar på Philip Geisters ”instinkter”, Edward Blom och ” hundra hungriga tonåringar ”

  1. Gert Gelotte skriver:

    Irène,
    tja, vilken minoritet och varför. Skall vi gissa att Geister anser sig tillhöra rätt minoritet. Den som ger uttryck för sensus fidei?

    Gert

  2. Irène Nordgren skriver:

    Gert

    ”Skall vi gissa att Geister anser sig tillhöra rätt minoritet.”

    Selbstverständlich ! Zweifellos !

    // Irène

  3. Jagge Nilsson skriver:

    Zu Hölle mit dem Geister! Säger jag! Vilken fräckhet att med ett kallt akademiskt resonemang döma ut oss folkkatoliker! Vi utan fina betyg i dogmatik och teologisk spetsfundighet. Jag är besviken på de svenska jesuiterna. Har de ingen kontakt med jesuiterna på kontinenten?

    Jagge, en i gänget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *