Under tre decennier har Per Beskow varit medarbetare på Artos bokförlag. Han har haft oöverskådlig betydelse som inspiratör, översättare och lektör för förlaget. Vi vill därför hedra honom med detta pris.
Per Beskow föddes i Stockholm 1926 och läste teologi i Uppsala. 1961 blev han romersk katolik. Han disputerade 1962 på en avhandling om synen på Kristus som konung i fornkyrkan. Han var därefter verksam som akademisk lärare i Boston, Lancaster, Gävle, Uppsala och Lund. Han introducerade patristiken som eget forskningsfält i Sverige genom att tillsammans med unga forskare bilda Collegium Patristicum Lundense 1979. Beskow förenar djup lärdom med glasklar framställningskonst. Som forskare, författare, översättare och introduktör har han unik bredd och har öppnat många okända världar för de svenska läsarna.
Samhällsbygget är en gemensam uppgift där den kristna rösten behöver göra sig hörd. En genuin teologisk reflektion utifrån den kristna kyrkans bekännelse får betydelse i samtidsdebatten. I denna anda vill priset inspirera till mötet mellan teologi, samhälle och kultur.
Prissumman är på 25 000 kronor och priset utdelas vartannat år.
Pristagare utses av en kommitté som består av Lovisa Bergdahl, Per-Arne Bodin, Ulla Gudmundsson, Göran Sahlberg och förlagets representant Mikael Löwegren tel 0372-610 92, 076-599 69 20.
Överlämnande av priset sker måndag den 5 maj 2014.
S:ta Eugenia kyrka, Kungsträdgårdsgatan 12, 111 47 Stockholm
T-banestation Kungsträdgården
”Jayne Svenungsson har med en stor internationell utblick bidragit till att presentera moderna teologiska strömningar för en svensk läsekrets.
Hon arbetar som lärare och forskare i systematisk teologi på Teologiska högskolan i Stockholm sedan januari år 2003. I december år 2002 disputerade hon i systematisk teologi på avhandlingen Guds återkomst. En studie av gudsbegreppet inom postmodern filosofi (Glänta, 2004, nytryck 2007).
Under 2005 var Jayne Svenungsson verksam som gästforskare vid Potsdamer Universität i Tyskland. Under detta år påbörjade hon ett större historieteologiskt forskningsprojekt som under åren mynnat ut i en rad internationella artiklar (se publikationslista) samt i monografin Den gudomliga historien. Profetism, messianism och andens utveckling (Glänta, 2014).
Sedan 2010 ingår Jayne Svenungsson i det tvärdisciplinära forskningsprogrammet ”Time, Memory and Representation: A Multidisciplinary Program on Transformations in Historical Consciousness”. Programmet är finansierat av Riksbankens Jubileumsfond och involverar ett tjugotal forskare från olika discipliner vid flera svenska lärosäten. Inom ramen för programmet fortsätter hon sin historiefilosofiska forskning, bland annat genom att undersöka den politisk-filosofiska potentialen i den messianska idén, så som den representeras av bland andra Walter Benjamin, Emmanuel Levinas och Jacques Derrida.”
// Irène
PS Ett jättegrattis Jayne ! Jag har lärt mig så mycket av dig som student på THS !
Ett stort GRATTIS Jayne!
Din forskande och folkbildande mission har ju varit tydlig och stor också i Svenska Dagbladet,
med grundliga understreckare om bland andra katarer och franska katolska teologer.
Krister Janzon
PS Och en heder ock åt bokförlaget som inrättat detta pris!