(jag o mitt barnbarn på vägen upp till Buddagubben på berget i Fredrika i Lappland)
Något av de viktigaste en förälder kan ge sitt barn är ett språk som ger tillträde i alla grupper o en nyfikenhet parat med ödmjukhet som ger nycklar till alla grupper. Att ge sitt barn den känslan av frihet o förstånd som bereder barnet att vandra sin egen väg genom livet i respekt för andras vägar. Vad är då ”vägen” o vad är då den ”väg” som har staket, räcken eller diken? För mig är vägen utan räcken o diken en väg som inte exkluderar andra att blir till en inbjudan att vandra med. Eller framför, bakom eller egen väg jämte mig. Exkluderandet är för mig sekteristernas väg. För att gå på sekters vägar krävs att du har deras passersedel o följer deras trafikregler. Det går en hårfin gräns mellan den fria vägen och sektens väg. Föräldrar vill ofta att deras barn ska beundra och tryggt göra vad de själv valt att vandra ”uppå”. Det de igenkänner o kan identifiera sig med. Föräldrarna kan vara moderater på Lidingö, sossar i glesbygd, katoliker i Vadstena, idrottsfanatiker, pingstvänner, romer o new agare. Även min egen grupp konstnärerna kan bilda sekt. Liksom mina kära judar. Vissa föräldrar verkar i god tro när de kanske tvingar sina barn att konfirmeras o gå i kristen skola eller börja idrotta vid 4 års ålder.
Jag själv växte upp på Ö-malm o vet att urinvånarna där har sina bestämda skolval, språk, klädsel o uppförandekodex o katekeser. Deras barn får ofta inte med sig ett språk som ger dem den underbara möjligheten att vandra fritt i världen o träffa all världens folk. Detta gäller alla sociala grupper men det krävs ingen utbildning för att lära ut ödmjuk nyfikenhet. Och med handen på hjärtat…vänner… även många gånger katolikernas barn. Det är inget fel att döpas, eller konfirmeras eller slussas in i ungdomsgrupper så länge föräldrar lär dem den ödmjukhet som krävs för att de ska kunna tala i alla grupper, bland alla människor och bli stärkt som människa i alla sina möten varsom i världen… men hur är det med detta?
Vi talar om språket ”Kyrkliga” ett språk som de i kyrkan väletablerade familjerna tidigt lärt sina barn att ”förstå”. Ingen annan av deras vänner utanför kyrkan förstår idag detta språk, dess lösenord o dess användarregler. Sanningen att säga: se er omkring … de flesta grupper kollar varandras grupptillhörighet. Vi spanar som djur in varandra och ser inte den fria terrängen vi befinner oss i och som vi är födda in i. Och till att vandra i. Jag har tänkt mycket på detta denna sommar eftersom jag vill vandra fri men ser att även det väcker oro hos de flesta eftersom det för dem liksom för djur i flock …väcker otrygghet. Vad är skillnaden för er mellan ”väg” o ”sekt”? När blir lärovägen en instängande avgränsande verklighet: en sekt. I det stora o i det lilla… vad är skillnaden i ert liv o era iakttagelser? Jag väntar spänt på era tankar. Ni kan ha infallsvinklar jag inte tänkt på. Ps: jag är ingen lyckad superförälder… Agneta
Jag ändrade titeln eftersom det lät så förmätet att jag skulle tro om mig själv vara fri från behovet av diverse tillhörigheter. Att jag inte kan helt plötsligt befinna mig i ett sektsammanhang. Nej, nog är det så att det är en balansgång detta med människans drift att exkludera, inkludera, rama in o kasta ut. I kanske fler avseenden än vad man(jag) tror.
Någonstans handlar det om språktillhörighet, det är i alla fall a o o även inom olika yrkeskategorier. Ord som tillhör en grupp. Kanske är det där det verkligen börjar: språket. Ordet.
Hur vi avgränsar ord o ”vägar” får staket. Blir till inhägnad, sekt.
Ordet o livet igenom det uttalade ordet. Kära nån, detta blir så knepigt att kanske ingen förstår vad jag talar om.
Agneta
Agneta,
i all enkelhet. Vägen är individuell. Vi har alla vår egen väg att gå, vårt eget liv att leva. Vi kan utbyta erfarenheter, men inte gå någon annans väg.
Sekten är att gå någon annans väg, att försöka leva någon annans liv.
Gert
Gert,
”Sekten är att gå någon annans väg, att försöka leva någon annans liv.”
Så sant!
Och så fyndigt formulerat av en sanning: ”Vi var och en är en sekt.”
Krister
Krister,
Men det har inte Gert skrivit???
Däremot skriver du det o det är hur bra formulerat som helst!
Hallå, det var du som skrev det… ””Vi var och en är en sekt.”
Vi är vår egen sekt dvs sekten börjar iom mig själv.
Jag kan ta ner räcken, staket o diken själv utefter vägen.
Ibland tror jag att man måste gå igenom en sekt för att förstå sig själv men milda tid vad det är vanskligt då vi är gemenskapsberoende.
Jag upplevde min aktiva tid i kyrkan som en kamp mellan att dras in i gemenskapens sekteristiska identitetssträvan… med dess passersedlar o ord som lösenord. Det är skönt att bli accepterad, man slipper problem. Problem uppstår när man rannsakar sitt globala ansvar o ansvar för rättvisa, jämlikhet o broderskap. mer systerskap än broderskap…
Agneta
Tack Agneta, du har så rätt; jag valde medvetet att tolka in något jag tyckte var än sannare i det som Gert skrev – och jag tror han förstod det och ”svalde det”.
Du skriver många reflektionsvärda saker i dina kommenatarer, men jag avstår fortfarande från att reflektera så mycket på bloggen, som du vet.
Krister